De geschiedenis van de galajurk

Heb jij een kerst- of nieuwjaarsgala in het vooruitzicht? Lees dan deze blog met interessante feitjes over het ontstaan van de gala- en cocktailjurken, de gouden regels voor een gala en de duurste galajurken ooit.

De galajurk

De galajurk kwam voor het eerst in beeld rond 1825, het tijdperk van de Romantiek. In deze tijd ontstond er een toename van de productie van stoffen en daarmee een welvarende textielindustrie. Mode werd steeds belangrijker, mede dankzij modetijdschriften die aan populariteit wonnen in Frankrijk en Amerika. Dames hadden een jurk voor elk moment van de dag. Hierdoor ontstond ook het begrip avondjurk, vergelijkbaar met de galajurk zoals wij dit tegenwoordig noemen.

De algemene dresscode voor een gala is een rokkostuum voor heren en een lange galajurk voor dames. Vroeger vroeg een heer de dame officieel “ten gala” door middel van het schrijven van een brief. Deze brief moest handgeschreven zijn met een zilverkleurige pen op blauw papier. De betreffende dame diende antwoord te geven door, op haar beurt, een handgeschreven brief te schrijven op roze papier met een goudkleurige pen. De heer werd hierin uitgenodigd om een kopje thee te komen drinken. Tijdens deze afspraak werd er uitdrukkelijk gezwegen over het onderwerp “gala”. De dame mocht haar antwoord laten blijken door hints. Serveerde ze niets bij de thee, dan was het dikke pech voor de heer. Werden er koekjes of zelfs zelfgebakken taart geserveerd, dan trof hij het. Vervolgens was het de taak van de heer om een corsage uit te zoeken en een diner voorafgaand aan het gala te organiseren.

Tijdens het gala golden een paar gouden regels:

  • De heer moest de dame altijd voor laten gaan, behalve wanneer een trap werd bestegen (om ongepaste blikken te voorkomen).
  • De heer kon de dame ten dans vragen met een lichte buiging, de dame antwoordde enkel met een hoofdknik.
  • Tijdens het gala werd geen horloge gedragen, gezelligheid kent geen tijd.
  • De heer bracht 2 zakdoeken mee tijdens het gala, 1 voor zichzelf en 1 voor zijn date die uiteraard geen zakken in haar prachtige jurk had.
  • Na het gala verzorgde de heer voor de dame gepast vervoer naar huis.

Zucht…golden al deze regels tegenwoordig ook nog maar! 😉

De cocktailjurk

Na de Eerste Wereldoorlog kregen vrouwen meer vrijheid en werden ze onafhankelijker. In deze periode ontstond de cocktailjurk, een kortere versie van de galajurk. De jurk werd vaak gedragen tijdens bezoekjes aan clubs en lounges. Hoewel deze jurkjes in eerste instantie informeler en uitdagender waren dan de galajurk, werden ze steeds geliefder. Vooral tijdens de economische crisis in America werden deze jurkjes ongekend populair. Na de intrekking van het verbod op alcohol gingen de Amerikanen namelijk massaal aan de cocktails om de pijn van de crisis te verzachten.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de cocktailjurk echt aan de opmars. Christian Dior was de eerste modeontwerper die zich bezighield met het ontwerpen van officiële cocktailjurken. Vanaf 1970 verloor de cocktailjurk langzamerhand haar initiële functie (het dragen van deze jurken naar cocktailfeestjes), maar ze behield haar populariteit. Vanaf nu werd de cocktailjurk gedragen naar bruiloften, feestjes en exclusieve mode en entertainment evenementen. Tegenwoordig worden de zogenoemde cocktailjurken ook gedragen naar zeer uiteenlopende gelegenheden.

Verschillen galajurk en cocktailjurk

Hoewel de verschillen tussen gala- en cocktailjurken langzamerhand verdwijnen, zijn ze er nog wel. Galajurken zijn vaak net iets luxer “uitgevoerd”, ze zijn gemaakt van zware en dure stoffen zoals satijn, fluweel of taft. Dames kiezen over het algemeen voor een galajurk als ze naar een liefdadigheidsevenement gaan, naar een formele bruiloft of naar een bal. De lengte van een galajurk varieert van knie- tot vloerlengte. Deze jurken zijn vaak uitgevoerd in rustige en egale tinten.

Cocktailjurken zijn net wat informeler. De materiaalkeuze is eigenlijk de enige overeenkomst tussen een cocktailjurk en een galajurk. Cocktailjurken zijn vaak uitgevoerd in opvallende kleuren en patronen en kennen een roklengte variërend van halverwege het bovenbeen tot knielengte.

Wil jij ook een gala- of cocktailjurk scoren? MyDressCode heeft verschillende varianten op voorraad; van uitbundige glitterjurken tot klassiek kant. Shop de jurken hier.

Top 5 duurste galajurken ooit

Onderstaande jurken zijn uiteraard niet te koop in de webshop van MyDressCode, bij ons betaal je namelijk nooit meer dan €100 voor je nieuwe jurk. Toch wil ik je even laten genieten van de 5 duurste galajurken ooit:

5. De “Precious dress”, ontworpen door Maria Grachvogel. Deze jurk is bezaaid met meer dan 2.000 diamanten en kost $1,8 miljoen.

4. De “Happy birthday mister President” jurk, ontworpen door Jean Louis en gedragen door Marilyn Monroe. Op deze jurk zitten meer dan 2.500 ronde kristallen die er met de hand opgenaaid waren. De jurk heeft zo’n 2 jaar geleden $4,8 miljoen opgebracht bij een veiling.

3. De “Black diamond dress”, ontworpen door Debbie Wingham. Deze jurk heeft 50 2-karaats zwarte diamanten en één 5-karaats diamant, waardoor de prijs neerkomt op zo’n $5,5 miljoen.

2. De “Abaya dress”, ook ontworpen door Debbie Wingham. Deze jurk heeft een zeer zeldzame rode diamant en ongeveer 3.000 14-karaats diamanten vastgezet met gouddraad. De prijs van deze jurk bedraagt $17,6 miljoen.

1. De “Nightingale of Kuala Lumpur”, ontworpen door Faiyzali Abdullah. Op deze jurk vind je 750 diamanten en één 70-karaats Swarovski kristal in de vorm van een druppel. Deze jurk kost $30 miljoen!

Welke galajurk is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *